091218 - "Julkalender, lucka 18"

Preics som förra veckan var jag under gårdagen tillräckligt upptagen med diverse sysselsättningar som innefattar: En kortare vistelse i östersund, omprov i algebra (läs: helvetes-algebra), ett besök på lillänge och coop forum där 1.5 kg godis inhandlades (varav vi även gick plus femtiosex svenska kronor, tack vare en vänlig själ med coop-medlemskort) samt tillbehör till någonting som, bokstavligt talat, tog knäcken på både mig OCH pojkvän. Därför innehåller gårdagens lucka ett recept på "knäck".

Knäck (ca. 200 st)

Ingredienser
5 dl vispgrädde
5 dl ljus sirap
5 dl strösocker
1-2 msk smör
och ev.
- hackad mandel

Gör så här
1.
Häll alla ingredienser, det vill säga sirap, vispgrädde och socker, i en tjockbottnad kastrull. Låt bubbelkoka på medelvärme under ca. 35-45 minuter.
2. Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt som du har smort med smör (knäckformarna tippar inte lika lätt då).
3. Rör om dåochdå (framför allt på slutet då smeten börjar bli brun).
När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar.
4. Gör kulprovet för att se om knäcken är färdig: häll några droppar knäcksmet i ett glas med kallt vatten. Kan knäcken lätt, och kladdfritt, formas till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.
5. Tillsätt smör, och eventuella smaksättningar. Fördela smeten i små knäckformar och låt stelna. Förvara "knäckarna" i en burk med smörpapper mellan lagren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0