091220 - "Julkalender, lucka 20"

Nu är det inte alls länge kvar till julafton, främst, fast också min artonårsdag. Så grattis mig själv, sjutton-jävla-år! Men nu (i och med det förstnämnda) "förväntningar och traditioner".

Under julfirandet brukar man samla släkten och tillsammans äta traditionell julmat, och dricka juldrycker därtill. Man njuter gärna av varandras sällskap - dock i lagom stora doser, men kan ändå ibland tycka att den gråa och kalla vintern - därmed julen, behöver piffas upp och väljer kanske en resa utomlands istället. Det låter trevligt, men är det verkligen så det ska vara? Eller också kommer att bli framöver för att undvika diverse traditioner?

Nog för att till julen hör också en massa måsten för att infinna den rätta julstämningen. Julstädandet är en sak.. Många tvättar fönster och golv, städar ur skrubbar och skåp, samt plockar bort alla extra prylar. Ett annat måste är snön som alltid är ett litet stressmoment inför julen, främst för att den riktiga julstämningen inte infinner sig u-utan en vit jul. Andra måsten är att få tag på allt det i matväg som ska finnas på julbordet och att hinna baka allt det som hör julen till. Stress, stress, stress. Varför?

Hur svårt är det - egentligen, att rulla några köttbullar, koka potatis, baka lite pepparkakor och griljera en julskinka? Och gör det så mycket om det tar lite tid? Då hinner ju kökets alla dofter sprida sig i alla skrymslen och vrår.

Och julen kommer hur som helst, trots att ingen snö finns, trots att fönstrena är otvättade eller golvet otvättat,  fastän julskinkan inte griljerats eller om pepparkakorna fattas. Så, istället för att förbanna dessa traditioner och fasa inför kommande "måsten", njut! Gör traditionerna till någonting bättre och låt julen fortsätta förknippas med fina minnen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0